Fată cu ochelari și geacă de piele care face un TikTok pe telefon și arată semnul inimii cu degetele.

Maker Content Hub

Fată cu ochelari și geacă de piele care face un TikTok pe telefon și arată semnul inimii cu degetele.

GenZ și contentul pe care îl urmărește online

Când vine vorba despre GenZ poți spune că sunt cu toții la fel, până într-un punct. Deși facem parte din aceeași generație, ne diferențiem de altele prin faptul că avem anumite particularități care se văd la o simplă căutare pe TikTok. Dacă ești GenZ și vrei să vezi ce urmărește și amicul tău sau ești un Millennial undercover în căutare de content nou, stai cu noi până la finalul articolului.

#BookTok este un hashtag care a apărut în 2020, cam odată cu pandemia, și a creat o subcategorie în TikTok pentru milioane de utilizatori care sunt pasionați de cărți. GenZ și Millennials sunt cele două generații care au cea mai activă prezență în acest univers. Iar hashtagul are, în acest moment, 160.9 bilioane de accesări în TikTok.

Trendurile au devenit din ce în ce mai creative, promovând cititul și anumite cărți care stăteau ascunse prin colțuri întunecate. Cei mai urmăriți creatori din România sunt încă pe Bookstagram, pentru că BookTok-ul românesc nu a prins avântul de care Instagramul se bucură deja de câțiva ani. Totuși, Booksstopia și Lavinia Reads sunt cele mai accesate conturi românești, iar ca o recomandare internațională, Eden Victoria a crescut atât de mult în ultimul an încât a ajuns să fie nominalizată la BookTok Awards în categoria Creator of the Year.

Să vorbim de colecții, cititorii sunt exact ca niște dragoni: le place să aibă cărți multe și rare, de tot felul: contemporane, clasice, diferite genuri, manga, chiar de toate. Pentru unele dintre cele mai fascinante titluri, Reid Moon este omul potrivit. La el vei găsi prime ediții cu autograf de pe vremea lui Jane Austen sau piese care pur și simplu nu mai există. Uite, aici o să-ți arate niște manga super rară de la Junji Ito. Da, manga are autograf. Cry together? Yes, please.

Dacă tot suntem la capitolul manga & anime o să-ți prezint câțiva oameni pe care trebuie să-i urmărești. Primul e Chris, care e super cunoscut pentru cât de bine face cosplay, iar al doilea este de pe tărâm românesc, Dennis Rof, care îți aduce întotdeauna cele mai noi vești din domeniu.

GenZ este, totuși, cea mai aware generație și caută să se informeze. Să combine fun-ul cu learning-ul este ceva la care se pricep cel mai bine, așa că vor căuta să consume astfel de content. Nurse John este un asistent care îți poate arăta că și personalul medical poate avea nevoie de asistență la un moment dat.

@nurse.johnn

I swear these beeches who’s got back from vacation be speaking way too fast and after their first shift back all the spa, hair treatment, and facial theyve done is gone and it only took 12 hours. #nursejohnn #nurse #nurses #nurselife #nursesoftiktok #nursehumor #nursetok #nursetiktok #nurseproblems #nursing #nursingstudent #nursingschool #healthcareworker #healthcarehumor #hospitallife #hospitaltiktoks #medicaltiktok #medicalhumor #fyp #foryou

♬ original sound – nurse.johnn

Ne place să călătorim prin lume, iar TikTok-ul ne ajută să facem asta cel mai bine. Dar știm că GenZ apreciază și creatorii locali, care sunt din ce în ce mai prezenți. Iustin Chiroiu este unul dintre ei.

@iustinchiroiu

Hai si pe insta 😵‍💫 iustinchiroiu

♬ sunet original – Iustin Chiroiu

De la atâta plimbat ni s-a făcut foame, așa că îți spunem că Andreea Corb are cele mai nebune combinații în materie de food, iar vibe-ul ei este la fel ca vlogurile de acum câțiva ani de pe YouTube. Iar dacă vrei o atmosferă mai elegantă și aesthetică, Emily Mariko ți-o poate oferi. GenZ este absolut hooked cu ea. Căsătoria ei recentă este unul dintre cele mai populare căutari pe TikTok.

Să nu uităm că GenZ știe ce vrea și o să se asigure că toți din jur află. Poate uiți uneori, but worry not, Colton este aici să-ți reamintească de ce trebuie să trimiți ”a la poubelle” tot ce reprezintă toxic pentru tine.

Cam asta vrea să transmită și Ana Petcu, pentru care Story Time-ul a devenit modul ei de a se diferenșia de restul influencerilor de pe platformă. Personalitatea ei și simțul umorului, îi fac storytelling-ul să fie unic.

@anapetcu

mare Ti-e gradina Doamne ☠️ fuga cu un follow pe ig: @anaapetcu ca sa razi de mine maine

♬ original sound – anapetcu

Fiecare TikTok bubble e diferită, chiar dacă suntem aceeași generație avem interese și mici plăceri vinovate diferite. Astfel că, ceea ce am eu în feed e destul de diferit de ce e la tine sau chiar și la colega mea Patricia, care o să-ți prezinte și din ce urmărește GenZ-ul în bula ei.

Când ne gândim la ce influenceri urmăresc cei care sunt în GenZ multă lume nu știe exact ce să răspundă, mai ales când ne raportăm la România.

Surprinzător, ideea de „urmăresc doar oameni din afară” este falsă. Toți cei care urmăresc doar oameni din afară cu siguranță au 1-2 influenceri români pe care îi au în feed on a daily basis.


Ce îmi place mie foarte mult la generația noastră este că nu ne limităm doar la o anumită categorie de influenceri, nu urmărim doar lifestyle sau doar beauty sau doar gaming and so on, urmărim o paletă mai largă de oameni care vorbesc despre subiecte relevante nouă – de la muzică, filme, educație, lifestyle, beauty, comedie și lista poate continua.

Ca să intrăm direct în pâine și să avem exemple concludente cu ce urmărește GenZ în materie de influenceri în România, avem mai jos următoarea listă în ordine aleatorie (că nu este politically corect să facem topuri, you know the drill):

  1. Silviu Faiăr

Faiăr este acel om care face twitch și chiar îi merge. Abordează subiecte de la politică până la doemniul publicității, ce se întâmplă în momentul prezent în lume și so on. Mulți ar spune că aruncă cu „hate” – which is not totally wrong, dar cumva modul de a prezenta lucrurile într-un mod adevărat și dur, a reușit să „cucerească” inimile GenZ. Practic, îl avem pe Faiăr care spune pe față ce alții n-au curaj and we love it.

  • Lorena Șerban

Pe categoria de beauty & lifestyle, mai ales pe TikTok, Lorena își face foarte bine simțită prezența. De la clipuri precum OOTD, GRWM, Makeup și mici highlight-uri din călătoriile pe care le are în „Străinezia” – she’s slaying.

  • Andreea Balaban

Pe Andreea n-am avut norocul să o găsim pe TikTok, aceasta a explicat într-un clip că simte că deocamdată nu o reprezintă, but never say never! Andreea are o comunitate unde se găsesc în majoritar fete și femei, compusă din Millennials & GenZ. De ce ne place Andreea? Fiindcă este o gură de aer proaspăt împachetată frumos în hârtie de epocă. Andreea se concentrează mostly pe Lifestyle, Beauty & Travel, efectiv Travel Vlogurile ei sunt mi-nu-na-te. A reușit să aducă un echilibru între „hai să vă arăt cum îmi fac eu machiajul” cu video-uri educaționale tip „Istoria Casei de Modă Coco Channel” – we love her.

  • Alexia Eram

Alexia s-a desprins cu succes de titlul „fata Andreei Esca” și a pășit pe meleagurile influencing marketing-ului în categoria de Beauty & Lifestyle and she rocks.

  • Selly

Oricât de controversat este acest nume, printre GenZ este foarte apreciat. Nu trebuie să îți placă de el ca persoană ca să recunoști că este un om inteligent, care se implică în multe proiecte (mai ales cele educaționale, Selly terminând liceul nu acum foarte mult timp), care este apreciat atât pentru treaba pe care o face în online, cât și în offline.

Acum că am dat 5 influenceri din România care sunt urmăriți de GenZ, bineînțeles, paleta este mai mare, dar i-am dat pe cei pe care îi aud cei mai des că se vorbește în cercul meu de prieteni (and trust me, e unul destul de mare), vin la voi și cu o serie de 5 influenceri din străinătate care sunt iubiți și apreciați de GenZ.
  1. David Dobrik

Îl urmărim și ne place David de pe vremea când era într-o relație cu Liza Koshy. Carismă, umor, inteligență și păreri valide pe care le împarte pe internet fix când trebuie. Profesionalism este un cuvânt bun care-l definește.

@daviddobrik

plz ignore the horrible dancing lol

♬ original sound – DAVID DOBRIK
  • Joe Mele

Joe a devenit cunoscut pentru videourile cu tatăl lui, iar mai apoi cu iubita și tatăl lui. Este o sursă de comedie zilnică la care ne supune cu cele mai funny idei. Sunt foarte curioasă cum decurge o zi din viața lor, dacă chiar așa sunt și în realitate, cum se prezintă pe TikTok. Să fiu sinceră, m-aș distra tare de tot o zi cu ei.

@mmmjoemele

First time seeing our @Gillette commercial! Have you seen it yet?👇 #blindreact #gillettepartner

♬ original sound – Joe Mele
  • Yurila Masbella

O știți pe tipa aia mișto care face parodii pe The Kardashians? That’s her. Our rising star in comedy. Ideea este ca e atât de accurate, încât nu poți să te uiți la video-urile ei fără să râzi. IT IS FUNNY.

  • Kristy Sarah

The queen! Kristy este o adevărată gură de aer, iar soțul ei este la fel de amuzant ca ea, are un râs foarte colorat – relationship goals! De ce ai nevoie sa te gândești cum ți-ar sta cu cizmele alea dubioase desprinse din jocul Mario? Le probează Kristy pentru tine.

  • Pierre

Who doesn’t like a French handsome man who moved to America and have even a more handsome boyfriend? Pierre este content creatorul LGBTQ de care nu știai că ai nevoie. Pe lângă faptul că he’s an absolute cutie, își face treaba de influencer foarte bine, mai ales că este urmărit în majoritar de femei & fete din GenZ și știm deja cât de greu sunt de mulțumit!

Nu am ales influenceri din categoria celebrity, puteți observa. Am ales să nu includem această categorie fiindcă automat nume precum Smiley, Irina Rimes, Inna, Kylie Jenner, Kim Kardashian, Ryan Raynolds and so on ar fi acaparat articolul. Nu că avem ceva cu ei, ba din contră, îi iubim și îi respectăm, dar am vrut să facem loc oamenilor care fac content și se chinuie cu orele să scoată un video.

Enjoy!

Autor

Add Comment