Cum consumă GenZ video?
Am auzit o grămadă de teorii ale conspirației bazate pe acest subiect, ne-au numit generația vitezei, vrem totul scurt și repede – îmi pare rău să te dezamăgesc dar nu este adevărat. Cum ne uită Dumnezeu 3 ore pe TikTok înainte să dormim, așa ne uită și în fața televizorului când ne uităm la un serial. Asta doar așa, să clarificăm din prima lucrurile.
De ce preferăm short video format în schimb? Asta vom povesti mai jos în acest articol scris minuțios de mânuțele unui reprezentant mândru al Generației Z.
Începem prin a vă spune cel mai bun exemplu de ce acum, noi ăștia mai tineri, consumăm mai mult conținut scurt.
Care este serialul tău preferat? Oricare ar fi, te uiți la el ca să urmărești firul poveștii. Fiecare episod are o intrigă care se leagă cu episodul trecut și cu siguranță este rezolvarea pentru episodul următor. Același fir narativ transpus în mai multe episoade. Aceleași personaje și aceeași estetică.
Ce este diferit când te uiți pe TikTok? Sau pe Reels? Sau chiar pe YouTube Shorts? Exact – conținut diferit la fiecare scroll. Știți ce face și mai enjoyable conținutul video scurt? Că ai atât de multe platforme care îți livrează video scurt încât poți să îți faci algoritmul cum vrei tu. Ca să vă explic mai bine, sunt ferm convinsă că doar 50% din Gen Z știu cum funcționează un algoritm măcar pe jumătate, dar știu de ajuns încât să își seteze platformele să le livreze după interese fără să se intercaleze una cu alta. Te-am băgat în ceață? Explic imediat din propria experiență:
Pe TikTok, pe pagina de For You, îmi sunt livrate doar interesele mele cele mai mari și care mă fac să râd – adică văd ce este nou în lumea anime, văd anumite TikTok-uri de la niște creatori de conținut care nu prea au ce căuta pe platformă, dar sunt sursa mea de râs zilnică (mai ales când intru să citesc comentariile), văd anunțuri despre seriale și filme, evenimente care mă interesează.
Pe Instagram văd Tips & Tricks pe zona de travel, descopăr locuri noi în materie de travelling și mă uit după estetica frumosului.
Pe YouTube Shorts sunt pusă la curent cu tot ceea ce se întâmplă în viața vedetelor mari din „Străinezia” care-și fac veacul pe la Hollywood – fiindcă trebuie și puțină dramă acolo ca să ne simțim bine, este deja un fapt cunoscut că Generația Z tânjește după dramă. După drama altora, bineînțeles.
Eu sunt doar un exemplu de lucrat cu algoritmul astfel încât să-mi dea platforma ce doresc, dar vreau să mă credeți pe cuvânt când vă zic că așa funcționăm toți, de asta consumăm atât de mult video scurt. Este mereu ceea ce ne place.
Încă o parte explorată, din păcate doar de tineret, ale acestor platforme este motorul de căutare. Mă refer la faptul că Google is so last season și de ce să citesc despre un subiect când există un video de 30 de secunde care îmi explică mai bine?
Aici este vina părinților, ei ne-au spus de mici când greșeam veșnica vorbă: „Din greșeli înveți!” Ei bine, noi învățăm din greșelile altora.
Butonul de search de pe TikTok it’s so much more than you think. Când cauți ceva pe TikTok nu se rezumă doar la creatori de conținut și sound-uri virale, în niciun caz. TikTok-ul, care în momentul de față indexează descrierile în Google, îți oferă o paletă enorm de mare de informație. Pe TikTok găsești nișe de la educație financiară, până la publicitate sau medicină. Sunt oameni specializați în aceste domenii care fac conținut și explică în maxim 1 minut tot felul de subiecte și nu este un secret că interacțiunea umană te face să înțelegi mai bine. Dacă vreau să caut pe TikTok, de exemplu: „Leac băbesc pentru durerea de cap” este cineva care a făcut un video pe subiect. De ce să intru pe site-uri pline de reclame care nu mă lasă să ajung la subiect decât după ce dai close de minim 5 ori, când pot să găsesc un video cu un om care a încercat acel leac băbesc și chiar i-a trecut durerea de cap?
Ca să înțelegi și mai bine, eu am aflat ordinea corectă de aplicare a cremelor pe față de la un medic dermatolog care a făcut un video pe TikTok.
Asta fiind un plus la platforma TikTok, dar ați înțeles ideea.
Haideți să vorbim puțin și despre Reels, TikTok-ul Instagramului. Să nu ne ascudem după deget, știm cine a fost primul, the OG, așa că n-are sens.
Instagram nu este atât de avansat în motorul de căutare, dar îți recomandă Reels-uri în funcție de conturile pe care le urmărești. Este de ajuns să dai like la 2 videouri, că după algoritmul tău a înțeles ce îți place și asta îți oferă.
Insta Reels este fratele ăla fancy care a terminat facultatea în Ivy League și este mândria familiei, asta în comparație cu TikTok, care este fratele ăla amuzant cu încă vreo 3 restanțe pe anul trecut. Spun asta fiindcă pe Reels găsești lucruri frumoase, ochioase, estetice. Oamenii care pun Reels-uri sunt atenți să fie în comformitate cu estetica lor proprie de pe profil, deci automat nu au cum să nu fie frumoase.
De ce consumă Gen Z Reels-uri? Te plictisești la un moment dat de comedie, ai nevoie să vezi și ceva frumos, „elegant, cât de cât”. Intrăm pe Reels fiindcă vrem să vedem plaja aia mișto tare din Portugalia unde se duc toți surferii. Vrem să vedem cum arată Aurora Boreală. Vrem să vedem viața puțin romantizată. Avem nevoie și de clasic și speranță (speranță că o să ajungem și noi acolo, dacă la un lucru ne pricepem toți acela este să visăm, dar vedeți că de obicei nouă ne și iese). Suntem generația Vision Board, normal că ne uităm pe Reels unde acolo totul este un Vision Board. Manifestăm mai low key, cum îmi place mie să zic.
A venit rândul și bătrânului YouTube. Real vorbind este aplicația pe care nu o putem trăda niciodată. Acolo este toată drama, tot sauce-ul, acolo suntem la curent cel mai bine cu ce face Kim Kardashian și care-i faza cu Selena Gomez.
Deocamdată nu este atât de explorat de români, dar în maxim 2 ani o să fie și la noi hype-ul mare (ca toate aplicațiile și tot ce-i nou, la noi ajunge mai târziu puțin).
YouTube-ul este ultima noastră speranță înainte să dăm play la serial. Ajungem aici de plictiseală, dar suntem hookuiți de subiecte și rămânem. We really enjoy drama!
În concluzie nu, nu suntem așa complicați precum pare lumea că ne cataloghează. Nu avem niciun gram de ADN extraterestru care ne face să ne dăm ochii peste cap când se dă play la un film. Suntem aceeași generație care stă 35 de ore în fața televizorului să facem maraton de Harry Potter.
Preferăm content video scurt? Da, la orice oră. Poți să-l consumi oriunde: acasă, afară, în metrou, peste tot. Este diferit? Da, asta este motivul pentru care îl preferăm. Pot să mă opresc oricând fără să-mi pară rău că nu știu ce se întâmplă în următoarea scenă? BIG YES.
Practic, conținutul video scurt este comod și noi ca generație suntem comozi. Ne place orice este comod, să nu ne batem capul cu el, vrem să fim chill pe toate planurile. 😊